Információ stukkók, díszlécek kiválasztásához

A stukkók területén is hatalmas változások mentek végbe az elmúlt évtizedek alatt, amikor a 80-as években elkezdôdött hazánkban is az igény, az egyedi, otthonos lakáskialakításra és elindult a külföldi áruk és ezzel együtt egyfajta ízlésvilág beáramlása az országba.

 

Gipszstukkó:

A falak és a mennyezet díszítéséhez elôször gipszbôl készült, öntött léceket, rozettákat és oszlopokat használtak. Jelenleg is nagy elôszeretettel használják, az alapanyag természetessége és a megszokáson túl, elsôsorban egyedi kivitelezések könnyû és gyors megvalósítása végett. A gipsz díszítôelemek felrakása nagy szakértelmet igényel, mivel nehéz, rideg anyagról van szó, óvatosan kell vele bánni, a rögzítéséhez csavarokat szoktak használni, majd gipszel, javítják el a szálak közötti repedéseket.

 

Polystyrol:

Körülbelül egy évtizede jelentek meg a magyar piacon a polysztyrolból készült lakásdekorációs anyagok, aminek az alacsony árán kívül nagy elônye, hogy könnyû, rugalmas, ezáltal felragasztása nem igényel különösebb szakértelmet. A felrakáshoz oldószermentes akryl tartalmú, festhetô ragasztóanyagokat szoktak felhasználni. Egyetlen hátránya a puha felülete, ezért nagy igénybevételnek kitett helyen csak kérgesített állapotban ajánlott. A magyar piacon elôször a Belga NMC, majd a Német Decosa, ezt követve az Olasz Bovelacci jelent meg. Mára több Magyar és Lengyel üzem is csatlakozott az iparághoz, de a fentebb említett országokban is megtöbbszörözôdtek az elôállításra alkalmas vállalatok. Az említett gyárak stukkói között anyagminôségi és gyártástechnológiai különbségek vannak. Az NMC, a Decosa, a Bovalacci, és még néhány újabb cég a sima profilú léceket húzzák, ezek a húzott lécek, a mintásakat, pedig préselik. Újabban néhányan próbálkoznak a sima profilú lécek préseléssel, történô elôállításával, ami jó anyag és gép alkalmazásával meglepôen sima és kemény felületet eredményez. Nem megfelelô technológia és az alapanyaggal való fukarkodás gyenge hungarocellszerû felületet okoz. A sima lécek tömbökbôl való kivágása fôleg Magyarországon jellemzô gyártási mód, ez egy kicsit érdes felületet eredményez, amit gyakran vékony anyagvastagsággal párosítanak. A gyártási technológia, a nyersanyagkülönbség és az anyagvastagság csökkentése következményeképp, a lécek ára kedvezôbb, viszont egy érdes felületû, ridegebb és labilisabb termék jön létre.

 

Nomaclic, vagy legó díszlécek:

Viszonylag új, jelenleg egyetlen gyár termékérôl van szó, anyaga szintén húzott polystyrol. Különlegessége, a léc alján és tetején lévô egyedi kialakítású hornyokban rejlik, aminek segítségével több léc egymásba pattintható. Így a rendelkezésre álló nomaclic profilok alkalmazásával tetszôleges méret és kialakítás érhetô el.

 

Polyurethan:

A következô kategória a Polyurethan, ami annak ellenére, hogy könnyû és rugalmas, igen kemény, ütésálló felülete van. A keményebb alapanyag következtében, szebb, simább felülettel bír, ezáltal finomabb minta kialakítása is megvalósítható. Ajánlott nagyobb igénybevételû helyek, pl. lábazati megoldások (székkarfa léc), fali kazetták kialakításához. A lécet melegítve, lehet hajlítani, enyhébb ívek megvalósításához, felrakása a polystyrolhoz hasonlóan történik.  Ilyen anyagú díszlécet több külföldi nagyvállalat gyártja. Számos NMC profil szélén kis lyukak találhatók, ahová csapokat helyezve, még könnyebb szépen, egyenletesen felrakni a lécfolyamot.

 

Flexibilis díszlécek:

A két belgiumi székhelyû vállalat némely díszléce flexibilis, hajlítható kivitelben is kapható, amivel könnyen és egyszerûen meg lehet valósítani a boltívek és különbözô íves felületek kialakítását. Ezek a gumihoz hasonlóan, szélességtôl függôen igen kis sugárban is meghajlíthatóak, és a sima változathoz hasonlóan szintén ragasztással tudjuk felrakni.

 

Müanyag díszlécek:

Egy még keményebb felületet ad a mûanyag díszek alkalmazása, ezeket ajánlott parkettaszegélynek vagy elvédônek használni, ilyen anyagokat az NMC, az ORAC és a Bovelacci állít elô.

 

Farost díszítések:

Egy szintén ütésálló, de valamivel kedvezôbb árú, az Amerikai gyártmányú ABTCO által, farostból elôállított színes, faerezetes változatban is kapható termékek. Ezeket igény szerint lehet ragasztani, vagy csavarral rögzíteni a felülethez.